Polska świerkiem stoi
Mamy ich sporo. Rosną
w górach, na pogórzu i w północno-wschodniej części kraju.
Nie występują w sposób naturalny w centralnej i zachodniej Polsce (tzw.
pas bezświerkowy).
W Europie świerki
występują od Norwegii aż po Ural. W Alpach, a także w Sudetach,
Karpatach oraz na Bałkanach. Poza Europą – w Ameryce Północnej.
Czy wiesz, że...?
- Świerk może służyć również jako źródło pokarmu dla człowieka. Pod korą właściwą tego iglaka znajduje się jadalna i pożywna miazga. Najlepiej smakuje wiosną i wtedy też zawiera w sobie najwięcej substancji odżywczych.
- Z bogatego w witaminę C igliwia można przyrządzić napój. Wystarczy tylko zebrane i oczyszczone igliwie zalać wrzątkiem jak herbatę.
- Świerk to w języku niemieckim Fichte Baum, przy czym Baum – znaczy drzewo. Natomiast Johann Gottlieb Fichte, to jeden z trzech największych niemieckich filozofów.
Jodła
W Polsce występują
lasy jodłowe przede wszystkim w Karpatach, Górach Świętokrzyskich
i na Roztoczu. Podobnie jak świerk, jodła występuje w części północnej kuli
ziemskiej. Porasta tajgę Alaski i Rosji. Ze względu na pełne,
dwurzędowe ułożenie igieł jodła kaukaska jest najbardziej popularną
choinką wśród 48 odmian jodły.
Czy wiesz, że...?
- Jodła nie gubi igieł na zimę, a jeśli igły te rozetrzemy, to uzyskamy zapach pomarańczy.
- Jodły żyją nawet 500 lat.
- W Bieszczadach rośnie jodła, która ma 35 metrów wysokości i 519 centymetrów w obwodzie. Jest to największa jodła rosnąca w Polsce.
Sosna
Właściwości fizykochemiczne drewna sosny, a przede wszystkim stopień
twardości, łatwość obróbki, jego lekkość w odniesieniu do objętości powodują,
że jest ono powszechnie wykorzystywane w gospodarce. W
zasadzie sosnę wykorzystuje się w całości. Z młodych pędów, czy też szyszek
robi się nalewki. Zaś z igieł i żywicy powstają smaczne i skuteczne syropy. Moc sosnowych olejków
eterycznych wykorzystuje się w inhalacjach, kąpielach leczniczych oraz w naparach.
No… i jak tu nie kochać choinki?
No… i jak tu nie kochać choinki?
10 komentarze
świetne fotografie, i nie wiedziałam dużo o tych drzewkach, i że niektóre części są jadalne! Na wiosnę muszę spróbować śwerku ;)
OdpowiedzUsuń😊🎄🍁🍃🌿🍂🎄
UsuńBardzo ciekawy przedświąteczny wpis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję😊🍂🍁🎄🎄
UsuńŚwietny temat.Zrobiło się tak świątecznie.Fajnie dowiedzieć się czegoś więcej niż podstawowe wiadomości o roślinach.Nigdzie nie wyczytałam ,że miazga świerka jest jadalna.Czekam na następne ciekawostki.
OdpowiedzUsuń😊🎄🍃🍁🍂
UsuńCiężko jej nie kochać <3 Bardzo Ciekawy wpis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest wspaniała😊🍃🌸🌿🍀
Usuńsuper blog
OdpowiedzUsuńInteresujące informacje o wykorzystaniu rożnych gatunków drzew jako choinek.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.