W ostatnim
czasie jestem zakochany we wszystkim tym, co związane z kokosem. Ten soczysty
orzech na dobre zawitał na moim talerzu, ale także w życiu codziennym. Jest
słodki, smaczny, a nade wszystko bardzo zdrowy.
Zobaczcie
czym zachwycił mnie kokos i dajcie porwać się letniemu orzeźwieniu!👇
Fot. @morganedetoi11 |
Skąd pochodzi?
Z początku
palma kokosowa rosła jedynie w południowo- wschodniej części Azji lub w
północno- zachodniej Ameryce Południowej. Jednak ze względu na to, że jest ona
wyjątkowo ekspansywna, to z łatwością rozprzestrzeniła się na wszystkie
tropikalne i piaszczyste wybrzeża na całym globie.
Co ciekawe
obecnie w połowie kiełkujące kokosy można znaleźć nawet u wybrzeży Norwegii.
Fot. @meeruisland |
Drzewo o tysiącu zastosowań.
Już sam
fakt, że miejscowa ludność nazywa palmę kokosową, drzewem, które zaspokaja
wszystkie potrzeby życia, świadczy o wielu jej zastosowaniach. I rzeczywiście
jest to prawdą, bowiem każdą nawet najdrobniejszą część palmy, począwszy od
korzeni, a skończywszy na liściach i owocach, można bardzo łatwo wykorzystać.
Przykładowo
z włókien palmy można zrobić liny, pędzle, ale także plecione kosze, a nawet
meble. Natomiast pusta skorupka kokosa często stanowi schronienie dla małych
zwierząt, a w gospodarce człowieka może stanowić doskonały materiał opałowy lub
surowiec do produkcji ubrań.
Fot. @islandsparetreats |
Dlaczego warto go jeść?
Właściwości
tego wyjątkowego orzecha w walce z różnymi schorzeniami wykorzystywali już nasi
praprzodkowie. Jest on
naturalnym źródłem wyjątkowych kwasów tłuszczowych, witaminy C, ryboflawiny,
niacyny, potasu oraz kwasu foliowego, które pozytywnie wpływają na pracę całego
naszego organizmu.
W dodatku
kokos doskonale sprawdzi się w walce z chorobami układu trawiennego, a także z
powodzeniem pomoże przy podwyższonym cholesterolu, odchudzaniu, a nawet Alzheimerze.
Fot. @tresbelleboutique |
Kokos- tego nie wiedzieliście!
Kokos w
czasie wojny w ubogich krajach był wykorzystywany jako zastępca krwi.
Zaskakujące, a jednak prawdziwe! Woda kokosowa w swoim składzie bardzo
przypomina osocze krwi i właśnie dzięki temu możliwe były transfuzje krwi z
wykorzystaniem kokosów.
Naukowcy z
Filipin stworzyli projekt pojazdu przyjaznego dla środowiska, który zasilany
jest przez paliwo właśnie z orzechów kokosowych.
Łupiny
kokosów wykorzystywane są często na planach filmowych, gdzie z powodzeniem
zastępują stukot końskich kopyt.
👉Czujesz kokosowe szaleństwo? Skomentuj poniżej lub napisz na adres magicznycontact@gmail.com
1 komentarze
wartosciowy wpis dzieki
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.