Siedzę sobie przed komputerem w ten jesienny dzień. Za oknem
spadające z drzew liście. Popijam stojącą na biurku herbatę z konfiturą
malinową i myślę, i myślę, a tu
w głowie... figa.
A gdyby tak zjeść deser z figą?
Następnie wrzucam na owoc np. ser kozi i czekam, aby lekko się stopił, ale tak, żeby z niego nie spłynął. Teraz szybko talerzyk i… miód z figą w gębie.
W jakiej postaci mogą być spożywane?
Na surowo (wyżej wersja deserowa), jako sprasowane lub suszone.
Suszone, (bakalie) możemy spożywać jako przekąskę zamiast słodyczy,
wykorzystać do ciasta typu keks, a także pucharów lodowych. Figi możemy
przetworzyć na dżemy i konfitury. Można z nich zrobić kompot.
Czy wiesz, że...?
- Wino figowe należy do jednych z najstarszych win na świecie. Prawdopodobnie było produkowane już w VI tysiącleciu p.n.e.,
- Figi są dobrym pożywieniem dla sportowców ze względu na łatwo przyswajalne cukry proste,
- W Południowej Europie figi są stosowane przy leczeniu nerek, pęcherza moczowego oraz schorzeń sercowo-naczyniowych,
- Świeże figi zawierają 61 kcal na 100 g, a suszone 250 kcal na 100 g.
Figa z makiem z pasternakiem
To powiedzenie wraz z gestem (kciuk włożony między palec
wskazujący a środkowy, druga ręka
położona w zgięciu łokciowym) sugeruje odmowę czegoś. Jest to gest zarówno szyderczy, jak i żartobliwy. Znany był już w starożytnym Rzymie.
położona w zgięciu łokciowym) sugeruje odmowę czegoś. Jest to gest zarówno szyderczy, jak i żartobliwy. Znany był już w starożytnym Rzymie.
Dlaczego figa z makiem z pasternakiem? Może dlatego, że to
powiedzenie się rymuje, a może dlatego, że owoc figowca w środku zbudowany jest z
licznych małych pesteczek przypominających mak.
Skąd pochodzi figa?
Pierwsze wzmianki o uprawie figowca pochodzą z Mezopotamii i Egiptu. Dziś figa uprawiana jest głównie w krajach Morza Śródziemnego, takich jak: Turcja, Grecja, Włochy, Hiszpania, Francja,
Portugalia, a także w Australii, Indiach i na kontynencie Afrykańskim.
Kwiaty i owoce Figowca
Kwiaty figowca zapylane są w zależności od odmiany
drzewa przez jeden gatunek owada z
rodziny bleskotki.
Owoc wzrasta i dojrzewa w trzech etapach. W pierwszym szybko
nabiera średnicy, zwiększa się wtedy w nim zawartość wody i cukru. W drugim etapie zwalnia
wzrost. W trzecim ponownie szybko zwiększa swoją masę i zawartość cukru, która
wzrasta do 90% zawartości dojrzałej figi. Dojrzała figa zawiera w sobie cukry,
białka i znaczną ilość wody. Witaminy: B, C, PP, karoten, sole mineralne,
potas, wapń, magnez, kwasy organiczne. Figa ma kształt gruszki. Wyglądem przypomina skórzany, fiołkowo-brunatny worek wypełniony licznymi pestkami. Dojrzały owoc jest słodki
i soczysty. Figowiec jest rośliną z rodziny morwowatych.
8 komentarze
uwielbiam figi,dobrze że ktoś o nich pomyślał
OdpowiedzUsuńOdkąd trafiłam w internecie na filmik o osach, które rozmnażają się w figach, jakoś inaczej patrzę na te owoce ;)
OdpowiedzUsuńOjj bardzo lubię figę. Często dodaje ją do różnych sałatek, jednak o winie figowym nigdy nie słyszałam. Ciekawe muszę poszukać czy można takie gdzieś dostać.
OdpowiedzUsuńZapraszam na www.bluelifeee.blox.pl
Pozdrawiam, M
Oj, bardzo lubię. I świeżą i w postaci bakalii. Figa jest dobra na wszystko :)
OdpowiedzUsuńZa figami nie przepadam choć czasem używam jako dodatek do sałatek. Pomysł na deser mi się spodobał, chętnie spróbuję. Świetny blog! Dziękuję Ci za odwiedziny i miły komentarz.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.
Uwielbiam figi, ale jadam je raczej solo :) Czas spróbować je z czymś połączyć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam figi; zwlaszcza w okresie swiat smakuja najlepiej��
OdpowiedzUsuńlubie takie blogi z poradami
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.