Na co zwrócić uwagę podczas kupna dyni?
Przede wszystkim na skórkę. To po niej poznamy stan naszej dyni. Ta idealna powinna być jak najbardziej gładka i jędrna, a przy tym pozbawiona plam. Również kolor ma znaczenie, bo im bardziej pomarańczowa, tym zdrowsza i bogatsza w witaminy.
Ważne, aby dynia była odpowiednio ciężka, bo dobra dynia swoje waży. Jeśli jednak nie masz pewności czy jest ona świeża, popukaj w dynię. Słyszysz pusty odgłos? Teraz spokojnie możesz załadować ją do koszyka.
Jeśli zaś kupujesz dynię z przeznaczeniem kulinarnym, najlepiej sprawdź jak wygląda po rozkrojeniu. Ta idealna ma twardy, zbity miąższ.
Jeśli zaś kupujesz dynię z przeznaczeniem kulinarnym, najlepiej sprawdź jak wygląda po rozkrojeniu. Ta idealna ma twardy, zbity miąższ.
Gdzie przetrzymywać dynię?
Najlepiej w lodówce lub każdym innym miejscu o obniżonej temperaturze. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość i będzie bardziej jędrna. Pamiętaj jednak, że rozkrojoną możesz trzymać w lodówce maksymalnie przez 3 dni. Po tym czasie dynia znacznie traci swój aromat, a jej smak staje się mniej intensywny.
5 komentarze
Wpis bardzo mi się podobał, bo ciekawy i praktyczny, a zdjęcia cudne. Lubię dynię, dyniowe pestki i zupę, ale szczególnie polecam placuszki. Robi się je tak, jak placuszki z cukinii. Pisz dalej
OdpowiedzUsuńpzdr
Karina
W sumie jeszcze nie jadłem placuszków z dyni. Koniecznie muszę to nadrobić. Dzięki!
UsuńCudne te dynie.
OdpowiedzUsuńMnie zachwyciły. Dziękuję za komentarz.
Usuńfajna dynia
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.