Ta gruba panna w pomarańczowej sukience znana jest od wieków na całym świecie. Nie wiadomo dokładnie, skąd przyjechała do Europy. Niektórzy podejrzewają, że jest rodowitą amerykanką, inni odkryli prochy jej przodków w południowej Afryce. Jej duże, jadalne owoce mogą osiągnąć masę do 200 kg. Owoce dyni olbrzymiej mogą nawet przekraczać te rozmiary, osiągając w rekordowych przypadkach ponad 800 kg. O kim mowa? O królowej jednej nocy, o królowej Halloween – o dyni.
O jej niezwykłości nie świadczy tylko niezwykła waga, czy szata, ale właściwości odżywcze tej pannicy. Choć grubawa, surowa, czy ugotowana sama dostarcza jedynie 26 kcal (w 100 g). Duże stężenie beta-karotenu w jej organizmie przesądziło o kolorze owoców dyni. Beta-karoten- podobnie jak wszystkie karotenoidy- jest przeciwutleniaczem, dlatego też może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów.
Badania wykazały, że właściwości odżywcze dyni zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i jelita grubego. Dynię stosuje się w dietach pomocniczych w leczeniu prostaty oraz w dietach odchudzających, a co ciekawe w walce z wolnymi rodnikami, a więc w walce o młodość.
Nasiona dyni zawierają największą ilość argininy. Dla podniesienia ich walorów smakowych można spożywać je pieczone z odrobiną soli, a dla zdrowia, tuż po kolacji. Trzeba też pamiętać, że żucie nasion dyni uniemożliwia wchłanianie się rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych takich, jak tiamina, ryboflawina, niacyna i witamina B6, B12 i C.
Łatwość uprawy, a następnie łatwość przechowywania oraz jej właściwości odżywcze i walory smakowe spowodowały, że dynia jest bardzo popularna. Przepisów na dania z dyni i dania z jej udziałem nie brakuje. Internet przeciążony (o wadze dyni czytaj wyżej) jest dyniowymi, kulinarnymi przepisami. Ja nie będę oryginalny i też podzielę się takim przepisem. Prosto z Kujaw, tradycyjna zupa dyniowa:
Przepis na cztery porcje
Smacznego.
O jej niezwykłości nie świadczy tylko niezwykła waga, czy szata, ale właściwości odżywcze tej pannicy. Choć grubawa, surowa, czy ugotowana sama dostarcza jedynie 26 kcal (w 100 g). Duże stężenie beta-karotenu w jej organizmie przesądziło o kolorze owoców dyni. Beta-karoten- podobnie jak wszystkie karotenoidy- jest przeciwutleniaczem, dlatego też może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów.
Badania wykazały, że właściwości odżywcze dyni zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i jelita grubego. Dynię stosuje się w dietach pomocniczych w leczeniu prostaty oraz w dietach odchudzających, a co ciekawe w walce z wolnymi rodnikami, a więc w walce o młodość.
Nasiona dyni zawierają największą ilość argininy. Dla podniesienia ich walorów smakowych można spożywać je pieczone z odrobiną soli, a dla zdrowia, tuż po kolacji. Trzeba też pamiętać, że żucie nasion dyni uniemożliwia wchłanianie się rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych takich, jak tiamina, ryboflawina, niacyna i witamina B6, B12 i C.
Uprawa
Dynia jest uprawiana z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Uprawę można rozpocząć już w maju, ale należy pamiętać, że optymalna temperatura do jej wzrostu oscyluje w granicach 25˚ C. Dynia nie jest ani trudną w uprawie rośliną, ani też rośliną „wymagającą”. Można ją uprawiać już w niewielkim, przydomowym ogródku bez szczególnych zabiegów wspomagających jakość ziemi, na której ma wyrosnąć. Wyśmienicie będzie się czuła na kompostownikach, a dodatkowo zasłoni składowane tam odpadki. Płożąca, wytwarza wąsy czepne, a jej pędy mogą sięgnąć nawet 12 metrów. Niektóre odmiany mogą mieć łodygi uniesione. Roślinę charakteryzują duże liście i płytki, choć rozbudowany system korzenny.Na stole
Łatwość uprawy, a następnie łatwość przechowywania oraz jej właściwości odżywcze i walory smakowe spowodowały, że dynia jest bardzo popularna. Przepisów na dania z dyni i dania z jej udziałem nie brakuje. Internet przeciążony (o wadze dyni czytaj wyżej) jest dyniowymi, kulinarnymi przepisami. Ja nie będę oryginalny i też podzielę się takim przepisem. Prosto z Kujaw, tradycyjna zupa dyniowa:
Przepis na cztery porcje
- około 1 kg dyni należy obrać ze skórki, wyciąć gniazdo pestkowe, a pozostałość pokroić w kostkę i gotować w niewielkiej ilości wody tak długo, aż dynia będzie wyraźnie miękka,
- jeszcze chwile dusić z dodatkiem niewielkiej szczypty soli, a następnie posłodzić tak, aby zupa zyskała wyraźny, słodki smak,
- już po ugotowaniu wlać ½ litra gotowanego mleka,
- podawać z lanymi kluseczkami, albo z zacierką.
Smacznego.
Czy wiesz, że...?
- Dynia w języku włoskim to zucca, zaś jedna z najlepszych agencji modelek w Japonii nazywa się Zucca Model Management.
- Słowo Apocolocyntosis w języku starożytnej Grecji oznacza "Przekształcenie w dynię". “Przekształcenie w dynię” to także tytuł dzieła rzymskiego pisarza- Seneki Młodszego. Jest to satyra menippejska na rzymskiego cesarza Klaudiusza.
34 komentarze
Uwielbiam dynie artykuł świetny jak i pozostałe.
OdpowiedzUsuńOryginalny przepis. Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńPysznie😊🎃🎃🎃
UsuńZawsze mam opory przed kupnem dyni i przyrządzeniem jej, włąściwie nic o tym nie wiedziałam.. Dzięki za taki przydatny post, moze nawet w tym tygodniu coś wykombinuję z dynia w roli głównej? :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki.😊🎃🍁🍂
UsuńWow, dynia kojarzyła mi się głównie z Halloween, nie miałam pojęcia, że daje nam tyle dobrego. ;)
OdpowiedzUsuń🎃😊
UsuńDynia jest przepyszna, bardzo lubię zupę, dynię pieczoną, słodko-kwaśną i tartę z dynią. Dzięki za wszystkie informacje
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę dyniową. Robię ją z mlekiem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńMniam😊🎃
UsuńDyni nigdy za mało! W tym roku przygotowałam już kilka kremów i gnocchi dyniowe. Cały czas cieszę się jej właściwościami. Świetnie, że je wszystkie podsumowałaś.
OdpowiedzUsuńDynia była przez dłuższy czas niedoceniana w Polsce. Na szczęście wraca do łask. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię. Zupa, risotto, sałatka z dynią, placki dyniowe. Jest smaczna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię <3
OdpowiedzUsuńJa korzystam głównie z pestek dyni w połączeniu z siemieniem lnianym (źródło błonnika i NNKT) - zmielone tuż przed spożyciem.
OdpowiedzUsuńOstatnio się dowiedziałam ze istnieje taka odmiana jak dynia makaronowa. Jan sie ja przekroju na pół, upiecze do miękkości i pogrzebie widelcem w miąższu to jej włókna zaczynaja sie ciągnąć jak makaron :D bardzo ciekawie to wyglądało, ciekawe jak smakuje :) a przepisów z wykorzystaniem pysznej dyni nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuńCiekawe🍁🍂
UsuńUwielbiam ciasto z dynią. Zupy jednak jeszcze nigdy nie próbowałem. Może tej jesieni...? :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest przepyszna.🍜🍜🍜
UsuńUwielbiam dynie! Szczególnie upodobałam sobie zupę krem mojej mamy :) Muszę sama spróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawa ta pannica, jutro robię z niej zupkę-krem. :)
OdpowiedzUsuńDynię uwielbiam pod każdą postacią i nie trzeba mnie nawet zachęcać do jej spożywania ;)
OdpowiedzUsuńAgencja modelek "Dynia" ;) U nas nie brzmi to najlepiej.
OdpowiedzUsuńJa miałam posadzoną w tym roku piżmową lecz nie zdążyła urosnąć, chyba za późno ją posiałam.
OdpowiedzUsuńSzkoda🍁🍁🍁
UsuńMoja mama robi pyszną zupę dyniową. Palce lizać. :)
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że ja do tej pory używałam dyni głównie do robienia halloweenowych lampionów ;) Muszę się poprawić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynie w occie. Pycha <3
OdpowiedzUsuńCiekawe, wartościowe informacje. Właśnie mam przed sobą dynię i zastanawiam się czy zrobić z niej muffinki czy zupę :)
OdpowiedzUsuńU mnie jesienią króluje w kuchni. Grzech nie jeść:)
OdpowiedzUsuńDynia- znienawidzona w dzieciństwie po to, by w dorosłym życiu rozsmakować się w niej i serwować w postaci zup. Wkrótce wypróbuję ją w ciasteczkach ;). Więc nie trzeba jej wykorzystywać tylko i wyłącznie jako Halloweenowej ozdoby.
OdpowiedzUsuńMoja dynia jeszcze zdobi dom, ale już wkrótce zacznę robić z niej zupę i inne przetwory. A na co dzień do sałatek dodaję olej z pestek dyni.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię i co roku mrożę ją na różne sposoby, żeby móc się cieszyć smakiem dyni dłużej niż tylko jesienią :-)
OdpowiedzUsuńpo 30 juz nic nie pomoże
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.