Goji często również nazywane są „czerwonymi diamentami", to owoce o przyjemnym, lekko słodkim, acz specyficznym smaku. Wiele osób uważa je, ze względu na ich zasoby składników mineralnych, za najszlachetniejsze owoce świata.
Czym właściwie są Jagody Goji?
Jagody Goji to tak naprawdę owoce chińskiej rośliny Kolcowój pospolity, która jest krewniakiem chińskiej wilczej jagody.
Szczególne dużą popularność Goji zdobyły w krajach azjatyckich,
gdzie są dodawane prawie do każdej potrawy. Można je jeść jako
suszonki lub jako dodatek do zup, sałatek, wypieków.
azjatyckich. Pomagają one w leczeniu chorób serca, wątroby, płuc oraz bóli reumatycznych.
Ponadto wiele osób traktuje je jako podstawowy składnik swojej diety. Te czerwone owoce dzięki zawartym w sobie witaminą sprawiają, że włosy stają się mocniejsze, elastyczne i odporne na złamania, a płytka paznokciowa bardziej wytrzymała na pęknięcia.
Szczególne dużą popularność Goji zdobyły w krajach azjatyckich,
gdzie są dodawane prawie do każdej potrawy. Można je jeść jako
suszonki lub jako dodatek do zup, sałatek, wypieków.
Bogactwo czerwieni. (Na 100 gram. owoców)
Wartość energetyczna: 365 kcal,
Węglowodany: 70 g,
Białko: 12 g,
Sól: 1,1 g.
Oraz witaminy i składniki mineralne, takie jak:
- witamina B2,
- niacyna,
- fosfor,
- żelazo.
Czy wiesz, że z dobroczynnych właściwości Goji korzystali już nasi przodkowie sprzed 2500 lat?
Tak to prawda- już od ponad 2500 lat są one wykorzystywane w medycynie naturalnej krajówazjatyckich. Pomagają one w leczeniu chorób serca, wątroby, płuc oraz bóli reumatycznych.
Ponadto wiele osób traktuje je jako podstawowy składnik swojej diety. Te czerwone owoce dzięki zawartym w sobie witaminą sprawiają, że włosy stają się mocniejsze, elastyczne i odporne na złamania, a płytka paznokciowa bardziej wytrzymała na pęknięcia.
Polska uprawa.
Pomimo tego, że pochodzi ona z Chin, to uprawa Jagody Goji w Polsce nie jest trudna, roślina bowiem nie jest wymagająca i rośnie nawet na bardzo ubogiej ziemi. Ważne by stanowisko było nasłonecznione, wtedy owoce będą najdorodniejsze. Jest ona także odporna na niskie temperatury oraz suszę.
5 komentarze
Przeczytałam te informacje dwa razy i postanowiłam kupić te owoce. Dzięki za info
OdpowiedzUsuńJem, jem i smakuje dobrze.
OdpowiedzUsuń😊
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł.{Bardzo lubię te jagody Goji}.
OdpowiedzUsuńJagody Goi są rewelacyjne. Zapraszam na podobny wpis na moim blogu: http://natalia-mizerska.blogspot.com/2016/08/czerwone-diamenty-czyli-jagody-goji.html
OdpowiedzUsuńDodałam tam przepis na zdrowy koktajl :)
Mam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.