Kapusta dobra na wszystko!
Kapusta do Europy trafiła głównie dzięki ekspansywnej działalności Mongołów i Hunów. W krótkim czasie podbiła ona serca mieszkańców Europy. Największą popularność kapusta zdobyła we Włoszech, w Grecji i w Niemczech. Starożytni Rzymianie szczególnie cenili sobie niesamowite walory smakowe i właściwości lecznicze kapusty. Rzymscy lekarze używali kapusty jako uniwersalnego lekarstwa, bo kapusta jest dobra na wszystko!Właściwości kapusty
Kapusta, dzięki dużej zawartości witaminy C (kwasu askorbinowego) podnosi odporność organizmu, zwalcza kaca i choroby stawów. Doskonale sprawdzi się również jako środek zmniejszający obrzęk pourazowy. Jest bogata w beta- karoten, kwas foliowy, magnez, krzem i wiele innych cennych mikro i makroelementów. Ponadto dzięki zawartej w liściach kapusty siarce, maseczki kapuściane regenerują zniszczoną cerę i paznokcie, a włosom nadają połysk.Przepis na szybką maseczkę ze świeżej kapusty (1 porcja)
- W zależności od wielkości umyj 2-3 liście kapusty (nie wycieraj),
- Przygotowane liście zmiażdż w moździerzu, tak aby powstała papka,
- Dodaj oliwy, całość skropl sokiem z cytryny lub limonki,
- Jeszcze tylko nałóż maseczkę na twarz i gotowe!
- Maseczkę zmyj ciepłą wodą, nie używaj mydła.
Czas odgrywa tu kluczową rolę, maseczkę zostawiamy na około 20 minut. Dopiero po tym czasie otwierają i jednocześnie oczyszczają się w skórze pory. Maseczkę zmywamy jedynie ciepłą wodą. Mydło mogłoby podrażnić skórę i wypłukać z niej witaminy, które dostarczyliśmy jej dzięki zabiegowi.
Czy wiesz, że...?
- Odpowiednio zakonserwowana kapusta podczas długich podróży chroniła żeglarzy przed szkorbutem,
- Kapusty kiszonej nie wolno płukać. Wraz z wodą wypłukujemy z niej smak, a z nim wartościowe składniki oraz substancje pobudzające enzymy trawienne w żołądku,
- Najwięcej właściwości odżywczych mają tak często usuwane przez nas zewnętrzne liście kapusty,
- Mianem kapusty określa się około 40 gatunków roślin z rodziny kapustowatych, a należą do niej np.: kalafior, kalarepa, jarmuż, kapusta głowiasta, kapusta pekińska,
- Podczas gotowania nie należy przykrywać garnka z kapustą, umożliwi to usunięcie wszystkich szkodliwych substancji (substancji powodujących wzdęcia) wraz z parą wodną,
- Kapusta zagęszcza krew, tym samym nie powinny jej spożywać osoby cierpiące na żylaki,
- Legenda głosi, że główki kapusty powstały z łez Likurga ukaranego za zniszczenie winnicy.
8 komentarze
uwielbiam kapustę zasmażaną pychotka, artykuł świetny
OdpowiedzUsuńDziękuje 😊🍁🍃🍂🌸
UsuńLadne fotografie. Az chce jesc ta kapuste
OdpowiedzUsuńŁadnie i ciekawie piszesz. Chcę więcej takich ciekawostek
OdpowiedzUsuńMnie właśnie kapusta ratuje życie :) Mam bardzo bolesne zapalenie piersi i tylko kapusta, a dokładnie okłady z niej pomagają!!! Vivat naturalność :)
OdpowiedzUsuńW średniowieczu kapusta była świętym gralem medycymy
OdpowiedzUsuńTo prawda😊🍁🍂🍃🎄
Usuńkapusta jest zdrowa
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.