autumn dom

Kapusta dobra na wszystko!

13:15:00Adam Kasicki

Zielona główka kapusty Kapusta dobra na wszystko!

Kapusta do Europy trafiła głównie dzięki ekspansywnej działalności Mongołów i Hunów. W krótkim czasie podbiła ona serca mieszkańców Europy. Największą popularność kapusta zdobyła we Włoszech, w Grecji i w Niemczech. Starożytni Rzymianie szczególnie cenili sobie niesamowite walory smakowe i właściwości lecznicze kapusty. Rzymscy lekarze używali kapusty jako uniwersalnego lekarstwa, bo kapusta jest dobra na wszystko!


Czerwona główka kapusty Właściwości kapusty

 Kapusta, dzięki dużej zawartości witaminy C (kwasu askorbinowego) podnosi odporność organizmu, zwalcza kaca i choroby stawów. Doskonale sprawdzi się również jako środek zmniejszający obrzęk pourazowy. Jest bogata w beta- karoten, kwas foliowy, magnez, krzem i wiele innych cennych mikro i makroelementów. Ponadto dzięki zawartej w liściach kapusty siarce, maseczki kapuściane regenerują zniszczoną cerę i paznokcie, a włosom nadają połysk.

Czerwona kapusta

Przepis na szybką maseczkę ze świeżej kapusty  (1 porcja)

  • W zależności od wielkości umyj 2-3 liście kapusty (nie wycieraj),
  • Przygotowane liście zmiażdż w moździerzu, tak aby powstała papka,
  • Dodaj oliwy, całość skropl sokiem z cytryny lub limonki,
  • Jeszcze tylko nałóż maseczkę na twarz i gotowe!
  • Maseczkę zmyj ciepłą wodą, nie używaj mydła.
Czas odgrywa tu kluczową rolę, maseczkę zostawiamy na około 20 minut. Dopiero po tym czasie otwierają i jednocześnie oczyszczają się w skórze pory. Maseczkę zmywamy jedynie ciepłą wodą. Mydło mogłoby podrażnić skórę i wypłukać z niej witaminy, które dostarczyliśmy jej dzięki zabiegowi.

Zielona główka kapusty
Czy wiesz, że...?

  • Odpowiednio zakonserwowana kapusta podczas długich podróży chroniła żeglarzy przed szkorbutem, 

  • Kapusty kiszonej nie wolno płukać. Wraz z wodą wypłukujemy z niej smak, a z nim wartościowe składniki oraz substancje pobudzające enzymy trawienne w żołądku,

  • Najwięcej właściwości odżywczych mają tak często usuwane przez nas zewnętrzne liście kapusty,
Zielona główka kapusty
  • Mianem kapusty określa się około 40 gatunków roślin z rodziny kapustowatych, a należą do niej np.: kalafior, kalarepa, jarmuż, kapusta głowiasta, kapusta pekińska,

  • Podczas gotowania nie należy przykrywać garnka z kapustą, umożliwi to usunięcie wszystkich szkodliwych substancji (substancji powodujących wzdęcia) wraz z parą wodną,

  • Kapusta zagęszcza krew, tym samym nie powinny jej spożywać osoby cierpiące na żylaki,

  • Legenda głosi, że główki kapusty powstały z łez Likurga ukaranego za zniszczenie winnicy.







You Might Also Like

8 komentarze

  1. uwielbiam kapustę zasmażaną pychotka, artykuł świetny

    OdpowiedzUsuń
  2. Ladne fotografie. Az chce jesc ta kapuste

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie i ciekawie piszesz. Chcę więcej takich ciekawostek

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie właśnie kapusta ratuje życie :) Mam bardzo bolesne zapalenie piersi i tylko kapusta, a dokładnie okłady z niej pomagają!!! Vivat naturalność :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W średniowieczu kapusta była świętym gralem medycymy

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.

Najciekawsze

Dziękuję

Mam serce pełne wdzięczności dla wielu osób, w tym dla mojej rodziny: mamy, taty, babci, wujka. W szczególności chciałbym jednak podziękować mojej wieloletniej mentorce, bratniej duszy- Annie Danowskiej, za wsparcie mentalne, górę pomysłów i wiarę w cały projekt. Dziękuję również Tobie drogi czytelniku za wsparcie i poświęcony czas. Dziękuję wszystkim, którzy we mnie wierzą, ten blog istnieje dzięki Wam.

Formularz kontaktowy