Tak wiele można powiedzieć o właściwościach buraka czerwonego, że trudno mnie się zdecydować, od czego zacząć. Myśląc o moim dzisiejszym bohaterze, widzę pole zielonych liści na ciemnoczerwonych łodygach. Kolejnym skojarzeniem jest wiersz Jana Brzechwy „Na straganie”
…
Burak stroni od cebuli
a cebula doń się tuli.
„Mój buraku, mój czerwony
Czybyś nie chciał takiej żony?”
Burak tylko nos zatyka:
„Niech no pani prędzej zmyka,
Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą”
...
- wzmacnia odporność organizmu, a w szczególności chroni nas przed chorobami wirusowymi takimi, jak grypa czy angina,
- pomaga utrzymać równowagę kwasowości w żołądku dzięki właściwościom zasadotwórczym, pomaga goić wrzody żołądka, zapobiega objawom zgagi, zaparciom,
- łagodzi skutki nadużycia alkoholu, reguluje pracę wątroby,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę, zapobiega zwapnieniom żył krwionośnych,
- wspomaga leczenie nadciśnienia, zapobiega chorobom serca i wyrównuje jego pracę,
- obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy,
- w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca,
- łagodzi bóle migrenowe,
- skuteczny przy leczeniu anemii, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek,
- wspomaga w walce z nowotworem poprzez zawarty w nim antyutleniacz, który skutecznie chroni przed działaniem wolnych rodników, zalecany przy chemioterapii.
- cukrzycy (zawiera dużo cukru),
- niskim ciśnieniu (obniża je),
- chorobie nerek (zawiera szczawiany).
Kulinarne zastosowania buraka:
Jego młode liście jemy jako botwinkę i chłodniki, uwielbiany jest w postaci barszczu z uszkami, dobrze smakuje do pierogów, pasztecików. Najczęściej spożywamy go jako przystawkę do mięs, gotowanego i zasmażanego. Ćwikła z chrzanem dobrze komponuje się z wędliną. Jest pyszny w marynacie, ma dużo walorów odżywczych jako sok. Nadaje się do mrożonek i suszenia.
1 kg ugotowanych buraków ścieramy na tarce o dużych oczkach, 2 cebule kroimy w kostkę, dodajemy sól, cukier i ocet do smaku. Zasmażamy na maśle.
Przepis na sok z buraków.
Umyte buraki obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy do sokowirówki. Nasz sok zmieni smak, jeżeli dodamy jeszcze marchewkę, jabłko lub sok z cytryny.
Burak jest mało kaloryczny, w 100 g znajdują się zaledwie 43 kilokalorie. Burak zawiera białko, cukry, sole mineralne, błonnik, witaminy z grupy B i C, witaminę D, wapń, magnez, potas, żelazo, sód, pierwiastki cezu i rubidu oraz kwas foliowy.
Swoją przepiękną barwę buraki zawdzięczają betaninie.
Krótka historia buraka
Burak swoje początki zawdzięcza starożytnym Grekom. Do Polski trafił dopiero w XIV wieku. Co ciekawe dopiero pod koniec XVIII wieku odkryto w nim sacharozę- organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów (cukier). W dzisiejszych czasach to właśnie Polska jest jednym ze światowych producentów buraka.
7 komentarze
super wiadomości o tym zawstydzonym buraku,proszę o więcej tak dobrych artykułów
OdpowiedzUsuńDziękuję😊🍁🍃🍂🌳🌸🌿
UsuńTwoj blog jest jedyny w swoim rodzaju. Piekne zdjecia super opisy. Ja do zasmazanych burakow dodaje jeszcze maki. To prawda sa bardziej kaloryczne.
OdpowiedzUsuńMiło mi🍁🍃🌿🌸🍂🌳😊
UsuńDziękuje za przypomnienie wiersza Brzechwy. Wywołał on u mnie uśmiech na twarzy, ponieważ za moich "czasów" dzieciaki w szkole uczyly się go na pamięć. Temat burak trafiony.
OdpowiedzUsuń😊🌳🍃🍂🌿🍁
Usuńjak cegła
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.