Choinka to główna
bohaterka Bożego Narodzenia. Dostojna, czy kiczowata każdego roku budzi te
same emocje. W roli choinki występują: świerk, jodła, rzadziej sosna. Być
choinką, to zaszczyt, bo to symbol życia, odradzania się tego życia, symbol
płodności i trwania. W okresie świątecznym choinka staje się przedmiotem
pożądania. Właściwie, to od zawsze toczy się spór o wyższości choinek
„żywych” nad sztucznymi. To taki sam spór jak ten o wyższości Świąt
Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem.
Polska świerkiem stoi
Mamy ich sporo. Rosną
w górach, na pogórzu i w północno-wschodniej części kraju.
Nie występują w sposób naturalny w centralnej i zachodniej Polsce (tzw.
pas bezświerkowy).
W Europie świerki
występują od Norwegii aż po Ural. W Alpach, a także w Sudetach,
Karpatach oraz na Bałkanach. Poza Europą – w Ameryce Północnej.
Czy wiesz, że...?
- Świerk może służyć również jako źródło pokarmu dla człowieka. Pod korą właściwą tego iglaka znajduje się jadalna i pożywna miazga. Najlepiej smakuje wiosną i wtedy też zawiera w sobie najwięcej substancji odżywczych.
- Z bogatego w witaminę C igliwia można przyrządzić napój. Wystarczy tylko zebrane i oczyszczone igliwie zalać wrzątkiem jak herbatę.
- Świerk to w języku niemieckim Fichte Baum, przy czym Baum – znaczy drzewo. Natomiast Johann Gottlieb Fichte, to jeden z trzech największych niemieckich filozofów.
Jodła
W Polsce występują
lasy jodłowe przede wszystkim w Karpatach, Górach Świętokrzyskich
i na Roztoczu. Podobnie jak świerk, jodła występuje w części północnej kuli
ziemskiej. Porasta tajgę Alaski i Rosji. Ze względu na pełne,
dwurzędowe ułożenie igieł jodła kaukaska jest najbardziej popularną
choinką wśród 48 odmian jodły.
Czy wiesz, że...?
- Jodła nie gubi igieł na zimę, a jeśli igły te rozetrzemy, to uzyskamy zapach pomarańczy.
- Jodły żyją nawet 500 lat.
- W Bieszczadach rośnie jodła, która ma 35 metrów wysokości i 519 centymetrów w obwodzie. Jest to największa jodła rosnąca w Polsce.
Sosna
Czy wiecie, że
jest około 115-150 gatunków sosny? Jest to spora liczba, jeśli
się weźmie pod uwagę, że obszar występowania sosny jest ograniczony. To
chyba też najbardziej „dostojne” drzewo lasów północnej półkuli ziemi,
prawdziwa „miss” na zgrabnej, długiej nodze. W Polsce sosna stanowi
60% drzewostanu wszystkich lasów. To nie tylko kandydatka na choinkę, ale
źródło cennego drewna, wyjątkowo aromatycznych olejków eterycznych,
jadalnych nasion i żywicy.
Właściwości fizykochemiczne drewna sosny, a przede wszystkim stopień
twardości, łatwość obróbki, jego lekkość w odniesieniu do objętości powodują,
że jest ono powszechnie wykorzystywane w gospodarce. W
zasadzie sosnę wykorzystuje się w całości. Z młodych pędów, czy też szyszek
robi się nalewki. Zaś z igieł i żywicy powstają smaczne i skuteczne syropy. Moc sosnowych olejków
eterycznych wykorzystuje się w inhalacjach, kąpielach leczniczych oraz w naparach.
No… i jak tu nie kochać choinki?
No… i jak tu nie kochać choinki?
10 komentarze
świetne fotografie, i nie wiedziałam dużo o tych drzewkach, i że niektóre części są jadalne! Na wiosnę muszę spróbować śwerku ;)
OdpowiedzUsuń😊🎄🍁🍃🌿🍂🎄
UsuńBardzo ciekawy przedświąteczny wpis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję😊🍂🍁🎄🎄
UsuńŚwietny temat.Zrobiło się tak świątecznie.Fajnie dowiedzieć się czegoś więcej niż podstawowe wiadomości o roślinach.Nigdzie nie wyczytałam ,że miazga świerka jest jadalna.Czekam na następne ciekawostki.
OdpowiedzUsuń😊🎄🍃🍁🍂
UsuńCiężko jej nie kochać <3 Bardzo Ciekawy wpis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest wspaniała😊🍃🌸🌿🍀
Usuńsuper blog
OdpowiedzUsuńInteresujące informacje o wykorzystaniu rożnych gatunków drzew jako choinek.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.