blaszka gotowanie grzybów

(Uwaga!) 3 najgroźniejsze mity, o których musisz wiedzieć zanim pójdziesz na grzyby!

11:09:00Adam Kasicki



Listopad sprzyja rodzinnym spacerom po lesie. To właśnie w tym miesiącu zaczyna się największy okres zbierania grzybów, ale także niestety czas, w którym najczęściej słyszymy o zatruciu nimi. Po to, aby tegoroczne zbiory były bardzo owocne, a przede wszystkim bezpieczne, przygotowałem dla Ciebie zestawienie najgroźniejszych mitów, które musisz poznać, zanim wybierzesz się na grzyby! 👇

3 najgroźniejsze mity, o których musisz wiedzieć zanim pójdziesz na grzyby!
Fot. @budzynskamila (Ig)


Gotowanie trujących grzybów- mit.


Gotowanie trujących grzybów
Fot. @kinachaf (Ig)

Często słyszymy, że jeśli gotujemy grzyba, to bez obaw możemy go zjeść, ponieważ zabieg ten skutecznie neutralizuje wszelką, ewentualną truciznę. Jest to poniekąd prawda, natomiast sytuacja komplikuje się w przypadku silnie toksycznych grzybów, u których jedynie bardzo wysoka temperatura i długotrwałe gotowanie jest tak naprawdę w stanie zneutralizować truciznę. Jednak nie jesteśmy w stanie uczynić tego w domowych warunkach. Nie pomoże też włożenie srebrnej łyżki do garnka. Z tego względu lepiej jest nie ufać tego rodzaju metodą i zbierać tylko te grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są nieszkodliwe. 

Wszystkie jadalne grzyby mają pod kapeluszem rurki- mit.


Kapelusz grzyba
Fot. @kinachaf (Ig)

Wciąż panuje przekonanie, że jeśli chcemy odróżnić grzyba, to w pierwszej chwili powinniśmy zajrzeć mu pod kapelusz, jeśli zobaczymy blaszkę, lepiej zostawmy go w spokoju, jeśli zaś rurki, to spokojnie możemy go zjeść. Z pewnością jest to jedno z prostszych odróżnień, które możemy poczynić na wstępie. Należy jednak pamiętać, że i od tej zasady są wyjątki, jak na przykład Pieprznik jadalny, czyli kurka, czy chociażby Opieńka miodowa.

Skoro zwierzęta go jedzą, to na pewno jest nietrujący- mit.


Ważne informacje o grzybach
Fot. @ohkrab_blog (Ig)

Nieraz spotkałem się ze stwierdzeniem, że skoro dany rodzaj grzyba jest zjadany przez jakieś zwierzę, czy owada, to na pewno i dla człowieka jest bezpieczny. Jak zatem uzasadnić fakt, że większość ślimaków bez problemu zjada muchomora czerwonego, wobec którego nie mam wątpliwości, że jest trujący?

Trujące grzyby
Fot. @kinachaf (Ig)


👉 A czy Ty znasz jakieś grzybowe mity? Podziel się swoją historią w komentarzu lub napisz na adres magicznycontact@gmail.com






You Might Also Like

0 komentarze

Mam nadzieję, że spodobał Ci się wpis. Jeśli tak, napisz komentarz i zostaw po sobie magiczny ślad.

Najciekawsze

Dziękuję

Mam serce pełne wdzięczności dla wielu osób, w tym dla mojej rodziny: mamy, taty, babci, wujka. W szczególności chciałbym jednak podziękować mojej wieloletniej mentorce, bratniej duszy- Annie Danowskiej, za wsparcie mentalne, górę pomysłów i wiarę w cały projekt. Dziękuję również Tobie drogi czytelniku za wsparcie i poświęcony czas. Dziękuję wszystkim, ten blog istnieje dzięki Wam.

Formularz kontaktowy